Acupunctuur


Het oudste werk dat de acupunctuur en de werking hiervan beschrijft dateert van rond 2100 voor Christus. De Chinese Geneeskunde is dus niet een moderne uitvinding. Ondanks haar leeftijd past deze vorm van geneeskunde zeer goed in de moderne samenleving. We zien dan ook steeds meer mensen die bij een acupuncturist lopen of Chinese kruiden gebruiken

De Chinese Geneeskunde bestaat uit acupunctuur, Chinese kruiden, bewegingsleer (Tai Chi, Qi Kung) en voedingsadviezen. Eigenlijk kunnen deze onderdelen niet los van elkaar gezien worden. Iemand die bijvoorbeeld elke week acupunctuur krijgt om zijn darmprobleem te verhelpen, maar ook elke dag friet met mayo eet, zal weinig effect van zijn behandeling zien.

Van deze vier deelgebieden is acupunctuur misschien wel het sterkst of snelst werkende. In Nederland is dit ook de meest bekende vorm van Chinese Geneeswijzen.

Bij acupunctuur wordt met behulp van naalden de energie in de meridianen beïnvloed. Dit kan versterkend, sederend of bewegend werken. De werking is afhankelijk van het punt en de manier van prikken. Bij een gemiddelde behandeling worden 3 tot 8 naalden geplaatst. Soms bij bepaalde lokale klachten kunnen wat meer naalden gezet worden. Over het algemeen voelt men weinig tot niets van het prikken.

Een lijst van aandoeningen waar acupunctuur goed bij werkt:

Rugklachten Vermoeidheid
Schouderklachten Spanningsklachten
Nekklachten Hooikoorts
Whiplash Hoofdpijn
Blessures Darmklachten
Stress Maagklachten
Burn-out Menstruatieklachten
Overgangsklachten Zwangerschap
Infertiliteit Stuitligging
Verslaving  


www.acupunctuur.nl

Fysiotherapie Muusse en van Deudekom © copyright 2010. All Rights Reserved. - Ontwikkeld door BURO210